Spis fisk – også når du er gravid
Fisk er sundt, fordi fisk indeholder vigtige næringsstoffer som vitamin D, jod, selen og selvfølgelig de sunde fiskeolier. Myndighederne anbefaler, at gravide også følger den generelle anbefaling om at spise 350 gram fisk om ugen, vekslende mellem magre og fede fisk. Dog bør du som gravid eller ammende være opmærksom på, hvilken fisk du spiser. Hvis du følger nedenstående råd, kan du spise fisk med god samvittighed under graviditeten.
- Undgå at spise levertran der indeholder vitamin A, da koncentrationen af vitamin A kan være for høj, hvilket kan forårsage skade på fosteret.
- Kviksølv og tungmetaller findes hovedsageligt i store rovfisk. Undgå at spise mere end 100 gram tun, rokke, helleflynder, smørfisk, sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre og sandart om ugen.
- Spis højst 125 gram Østersø laks om måneden, da det indeholder dioxin, der i meget høje koncentrationer kan skade fosteret.
Du bør spise 350 gram fisk om ugen og variere mellem fede og magre fisk. 300 gram svarer til to måltider.
DHA og EPA er en særlig slags umættede fedtsyrer, også kendt som omega-3 fedtsyrer, som du kun finder i fiskeolie.
I naturen findes vitamin D kun i betydelige mængder i fede fisk. En servering af laks pr. uge vil dække ...