Calcium er nødvendigt for vedligeholdelse af normale knogler

Calcium hører til de makromineraler, der tages i doser på flere hundrede milligram dagligt. Calcium findes især i mejeriprodukter. 99% af det calcium der er i kroppen findes i knoglerne og tænderne. Calcium, fosfor og magnesium bidrager til at vedligeholde normale knogler. En kilde til calcium er mejeriprodukter som mælk og ost, men calcium findes også i grøntsager, fisk, havregryn og mange andre fødevarer. Udover en varieret og calciumrig kost er det også vigtigt, at motionere for at bevare normale knogler. Specielt motion hvor man bærer sin egen vægt, som løb og dans er med til at styrke knoglerne. 

Den daglige anbefalede mængde af calcium er 800 mg. Nedenstående tabel giver et overblik over indholdet af calcium i flere fødevarer. Ved at notere de fødevarer du primært spiser og drikker hver dag, kan du få en ide om, hvorvidt din krop har brug for ekstra calcium.

 

Vejledende oversigt over indholdet af calcium i flere fødevare:

  Calcium (mg) pr. 100 g Portion Calcium (mg) pr. portion
Appelsin 35 1 stk. (100 g) 35
Broccoli 44 1 dl. (40 g) 17,6
Hvidt brød 37 1 skive (30 g) 11,1
Gulerod (rå) 36 1 stk. (100 g) 36
Havregrød 180 1 dl. (30 g) 54
Kartoffel (rå) 7 2 stk. (200 g) 14
Knækbrød 87 1 skive (10 g) 8,7
Kål (gns. af rå og frosen) 185 1 dl. (40 g) 81
Mandler 256 1 spsk. (10 g) 25,6
Mælk (gns. af alle typer) 122 1 glas (2 dl) 244
Nødder, hasselnødder 136 1 spsk. (10 g) 25,6
Okse, svin el. kylling 8 125 g 10
Pasta (kogt) 13 2 dl (90 g) 10
Porre 42 1 dl (50 g) 21
Ris, rå 130 80 g 104
Rugbrød med kerner 34 1 skive (35 g) 12
Rødspætte 45 1 / 2 stk. (125 g) 56,3
Sild (marineret) 30 2 stk. (30 g) 9
Ost +45% 607 1 skive (20 g) 121
Vand (Vejledende værdier​​) 12 1 glas (2 dl) 24
Natural yoghurt 126 125 g 170
Æbler 20 1 stk. (100 g) 20
Æg 87 1 stk. (10 g) 9

 

PP-MUL-DNK-0303