Fakta om fedt

Det er vigtigt at spise den rigtige type fedt. Vi kan ikke undvære fedt. Hvilke typer fedt findes der, og hvor finder jeg dem i min kost?
De rigtige typer fedt i de rette mængder hjælper os til at have det godt. Fedt er også en god kilde til energi, men de fleste af os ville få det bedre af at spise mindre fedt. For mange mennesker ville det derfor være en god idé  at ændre kosten ved at  fjerne det dårlige usunde fedt og i stedet spise de rigtige fedtstoffer, hvilket er mindre mættet fedt og mere umættet fedt.

Flerumættet fedt

De vigtigste flerumættede fedtsyrer er omega-3 og omega-6.
Langkædede omega-3 kan f.eks. findes i:

  • Fede fisk som laks, makrel og sild (fisk indeholder omega-3 fedtsyrerne DHA & EPA)

Mellemkædede omega-3 kan f.eks. findes i:

  • Rapsolie og hørfrø
  • Valnødder
  • Skaldyr
  • Salatblade og visse alger

Omega-6 kan f.eks. findes i:

  • Majsolie, solsikkeolie og sojaolie
  • Sesamfrø

Det er vigtigt at vi får den rette balance mellem omega-3 og omega-6. Vores vestlige kost gør, at vi spiser alt for lidt omega-3, mens vi indtager for meget omega-6. Derfor bør man spise fed fisk flere gange om ugen. Hvis dette ikke kan opfyldes kan man overveje at indtage kosttilskud med omega-3.
For gravide kvinder er det især vigtigt at spise fed fisk, da fosteret bruger de vigtige omega-3 fedtsyrer fra moderen til at udvikle sin hjerne og sine øjne normalt.*

Mættet fedt

Mættet fedt findes primært i fødevarer af animalsk oprindelse, men også i nogle få vegetabilske fødevarer. Nedenfor er nogle eksempler på forskellige kilder til mættet fedt:

  • Mejeriprodukter, smør og ost
  • Fedt kød og saltede kødprodukter som pølser og bacon
  • Fløde, is, kager og chokolade
  • Kokosolie og palmeolie

Enkeltumættet fedt

Enkeltumættet hører til kategorien af umættet fedt. Umættede fedtstoffer er bedre for ens helbred end mættet fedt. Mættet fedt er fast ved stuetemperatur. Umættet fedt er flydende.
 
Enkeltumættet fedt findes i:

  • Olivenolie, oliven og rapsolie
  • Mandler, hasselnødder, peanuts, nødder og avocado
  • Kylling

 

*DHA bidrager til en normal udvikling af hjerne og øjne hos fostret og det ammende barn. Effekten opnås ved et dagligt indtag på 200 mg DHA i tillæg til de anbefalede 250 mg EPA og DHA.

 

PP-MUL-DNK-0303