Vitamin D3 er nødvendig for optagelsen af calcium

Vitamin D (Cholecalciferol – også kaldet D3-vitamin) bidrager til normal optagelse af calcium. Således bidrager vitamin D3 til at vedligeholde normale knogler.
I tarmen fremmer vitamin D3 dannelsen af calciumbindende transportproteiner, som absorberer calcium fra fødevarer. Optagelsen af calcium og magnesium i kroppen bidrager til at kroppen får tilført disse mineraler og bidrager derved til at vedligeholde normale knogler.
 
Vitamin D3 er nødvendig for normal vækst og udvikling af knogler hos børn. D3-vitamin kan dannes når solens stråler rammer huden. I ens kost findes D3-vitamin hovedsageligt i fisk. Som en tommelfingerregel får du gennemsnitligt 80% af vitamin D

 fra solen og 20% fra kosten.
 
Ifølge nordiske næringsstofanbefalinger anbefales børn at indtage 10 µg D-vitamin dagligt.
 
Vejledende liste over indholdet af vitamin D3 i flere fødevare:

  D-vitamin (μg) per 100 g Portionsstørrelse D-vitamin (μg) per portion
Hellefisk 4,3 125 g 5,4
Kyllingelår /bryst / vinge m. skind) 1,5 125 g 1,9
Laks (frisk / rå / marineret) 30 20 g 6,0
Makrel (filet) 2,7 30 g 0.81
Makrel i tomat 2,6 30 g 0,8
Makrel (røget) 6,1 30 g 1,8
Mælk (gns. af alle typer) 0,06 2 dl 0,1
Ost (alle typer) 0,31 20 g 0,06
Rødspætte 1,1 125 g 1,3
Sild (marineret) 9,0 20 g 1,8
Smør (saltet) 1,03 15 g 0,2
Svinekød, oksekød 0,8 125 g 1,0
Torsk, rogn (konserves) 11,0 30 g 3,6
Torsk, rogn (røget) 27,2 20 g 5,44
Tun (i tomat, i vand) 2,8 125 g 3,5
Tun i oile (konserves) 2,1 20 g 0,6
Yoghurt (alle typer) 0,1 2 dl 0,2
Æg 3,09 60 g 1,9
Ørred 2,1 20 g 0,4

Oversigten er vejledende, og udarbejdet på baggrund af tabeller på www.frida.fooddata.dk. Her kan også findes data på mange andre fødevarer.

 

PP-MUL-DNK-0303