Skip to main content

Folsyre

Folsyre er et vigtigt vitamin for gravide og kvinder der gerne vil være det, da det blandt andet nedsætter risikoen for neuralrørsdefekter

spinatbillede

Hvad gør folsyre?

  • Bidrager til vævsvæksten hos den gravide kvinde
  • Bidrager til at mindske træthed og udmattelse
  • Bidrager til immunsystemets normale funktion

Graviditet

Folsyre tilhører B-vitamin familien og har vitale funktioner for kroppen selv før du er født.

En af folsyres vigtigste opgaver er cellereproduktion. Folsyre er nødvendigt for at lave DNA og RNA og hjælper på denne måde til at producere og vedligeholde alle nye celler. Denne proces er kritisk i perioder med hurtig vækst såsom graviditet og i barndommen.

Mindsker træthed

Hvis du får for lidt folsyre producerer din krop for lidt røde blodlegemer. Dette kan resultere i træthed og udmattelse, hvilket kan være symptomer på blodmangel. Derfor kan folsyre bidrage til at mindske træthed og udmattelse.

Immunfunktion

Immunceller har en hurtigt omsætning i kroppen og har dermed brug for en konstant og tilstrækkelig forsyning af folsyre for at opretholde en normal funktion. Folsyre bidrager til den normale funktion af immunsystemet.

Gravid kvinde, der giver sin hund en snack udenfor

Hvordan får man folsyre?

De grønne grøntsager er rige på folsyre f.eks. vil 100 g spinat dække det anbefalede daglige indtag. Brød og fuldkornsprodukter bidrager i høj grad til den samlede mængde af folsyre. Man kan godt kombinere en kost rig på fødevarer, der indeholder folsyre med et Multi-tabs multivitamin- og mineraltilskud.

Myndighederne anbefaler at man supplerer sin kost med 400 mcg folsyre, hvis man planlægger at blive gravid. Anbefalingerne er baseret på omfattende videnskabelige studier, der indikerer, at hvis du supplerer din kost med folsyre fra du planlægger at blive gravid og indtil 12. uge, vil det kunne nedsætte risikoen for neuralrørsdefekter.

200 μg

Anbefalede daglige dosis

Kilder til Folsyre

spinatbillede

Spinat

Black-Eyed Peas Image

Grønne bønner

Risbillede

Ris

Folsyre bidrager til

Hjernesundhed

Sund hjerne

pregnancy icon

Graviditet

Artikler

Læs om andre vitaminer & mineraler

B6

Vitamin B6

Bidrager til:

Energi
heart icon
brain icon

B3

Niacin

Bidrager til:

Energi
girl icon

B12

Vitamin B12

Bidrager til:

Energi

I

Jod

Bidrager til:

Energi
Pregnancy icon