Skip to main content

Jern

Jern bidrager blandt andet til den normale kognitive udvikling hos børn og voksne og til at mindske træthed og udmattelse.

Hvide bønner billede

Hvad gør jern?

  • Bidrager til en normal kognitiv udvikling hos børn og normal kognitiv funktion for voksne
  • Bidrager til at mindske træthed og udmattelse
  • Bidrager til normal dannelse af røde blodlegemer og hæmoglobin
  • Bidrager til normal funktion af immunsystemet

Kognitiv udvikling og funktion hos børn og voksne

Det er påvist at jerntilskud bidrager til en normal kognitiv funktion. Derudover er tilstrækkelig ilttilførsel til hjernen vigtigt for den kognitive funktion. Derfor kan det konkluderes, at jern bidrager til en normal kognitiv funktion og til normal kognitiv udvikling hos børn.

Graviditet

Jern bidrager til normal dannelse af røde blodlegemer og spiller en rolle i celledelingsprocessen. Under graviditeten danner kvinden en masse nye celler og blod til hende selv og fosteret. Derfor er et tilstrækkeligt indtag af jern særligt vigtigt under graviditeten.

Energi

Jern bidrager til normal dannelse af røde blodlegemer, som sikrer at ilt bliver transporteret rundt i kroppen. Derudover er jern en vigtig bestanddel i mange enzymer - proteiner, der starter kemiske reaktioner i kroppen - herunder dem, der er involveret i produktionen af energi. Det er bl.a. derfor jern kan bidrage til at mindske træthed og udmattelse.

Immunfunktion

Jern spiller en rolle i celledelingsprocessen og jern bidrager til immunsystemets normale funktion.

Kvinde, der løber på en løbebånd i en træningsklasse

Hvordan får man jern?

Der findes masser af jern i rødt kød, især lever og leverpostej er gode kilder til jern. Jern fra kød optages let i kroppen. Men for at opnå det samlede anbefalede daglige indtag af jern som gravid, skal man spise 700 g oksekød! Fuldkornsprodukter, urter og grøntsager er også gode kilder til jern. Vitamin C øger kroppens optagelse af jern fra fødevarer og kosttilskud. Også kød, fisk og fjerkræ indeholder en ingrediens, der øger tilgængeligheden af jern fra fuldkornsprodukter og urter. Man kan godt kombinere en kost rig på jern med en daglig Multi-tabs multivitamin- og mineraltablet.

Blandt kvinder i den fødedygtige alder har knap 40 % små eller manglende jerndepoter. Hører man til den gruppe, er det en god idé at lægge kosten om eller supplere med et kosttilskud med jern. Lægen kan undersøge, om man hører til denne gruppe.

14 mg

Anbefalede daglige dosis

Kilder til Jern

Oysters Image

Kød

Hvide bønner billede

Bønner

Vitamin A Image

Leverpostej

Jern bidrager til

pregnancy icon

Graviditet

Energi

Energi

immunity icon

Immunforsvar

Artikler

Læs om andre vitaminer & mineraler

B12

Vitamin B12

Bidrager til:

Energi

B6

Vitamin B6

Bidrager til:

Energi
heart icon
brain icon

Cu

Kobber

Bidrager til:

Energi

B9

Folsyre

Bidrager til:

Mental Focus
pregnancy icon