Skip to main content

Vitaminer & Mineralers rolle

I mere end 100 år har man været klar over, hvor stor betydning vitaminer og mineraler har for ens helbred og deres gavnlige effekt. Senere har forskere systematisk undersøgt, hvordan mangel af visse næringsstoffer kan influere på ens helbred, når de fjernes fra kosten. Dette har indtil nu resulteret i en række af vitaminer og mineraler, der defineres som essentielle næringsstoffer, som man skal have gennem kosten, da kroppen ikke selv kan producere dem.

Ung kvinde drikker flaske vand

Det bidrager vitaminer og mineraler til

For at opretholde en normal sundhed er det nødvendigt at få en lang række vitaminer og mineraler i tilstrækkelige mængder fra kosten. I tabellen nedenfor finder du en oversigt over nogle af de funktioner, som de forskellige vitaminer og mineraler bidrager til:

Energi

Vitamin B1, B2, B6, B12, C, niacin, pantothensyre, biotin, calcium, jern, mangan, jod, kobber and magnesium bidrager til et normalt energistofskifte

Immunfunktion

Vitamin A, D, B6, B12, C, folsyre, zink, selen, kobber and jern bidrager til immunsystemets normale funktion. Vitamin C bidrager til at vedligeholde immunsystemets normale funktion under og efter intensiv fysisk træning ved et dagligt indtag på 200 mg. ud over det anbefalede daglige indtag af vitamin C.

Mand sidder på en strand mediterer
Ældre par, der går ned ad en vej for at træne

Knoglesundhed

Vitamin D, K, calcium, zink, mangan og magnesium bidrager til at vedligeholde normale knogler. Calcium er nødvendigt for vedligeholdelse af normale knogler. Vitamin C bidrager til den normale dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende knogler.

Syn

Vitamin A, B2 og zink bidrager til at vedligeholde et normalt syn

Mental ydeevne

Pantothensyre bidrager til en normal mental ydeevne. Jod, jern og zink bidrager til en normal kognitiv funktion.

Muskelfunktion

Magnesium og calcium bidrager til en normal muskelfunktion. Vitamin D bidrager til at vedligeholde en normal muskelfunktion.

Hud

Vitamin A, B2, niacin, biotin, jod og zink bidrager til at vedligeholde en normal hud. Vitamin C bidrager til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende hud. Kobber bidrager til normal pigmentering af huden.

Kvinde, der laver squatøvelser med vægte

Det anbefalede daglige indtag

I tabellen nedenfor kan du finde den Europæiske Unions anbefalinger for de daglige indtag af vitaminer og mineraler:

Vitaminer Mineraler
Vitamin A: 800 μg Calcium: 800 mg
Vitamin D: 5 μg Magnesium: 375 mg
Vitamin E: 12 mg Jern: 14 mg
Vitamin K: 75 μg Zink: 14 mg
Vitamin C: 80 mg Kobber: 1 mg
Vitamin B1 (Thiamin): 1,1 mg Mangan: 2 mg
Vitamin B2 (Riboflavin): 1,4 mg Selen: 55 μg
Vitamin B3 (Niacin): 16 mg Chrom: 40 μg
Vitamin B6 (Pyridoxin): 1,4 mg Molybdæn: 50 μg
Folsyre: 200 μg Jod: 150 μg
Vitamin B12 (Cyanocobalamin): 2,5 μg
Biotin: 50 μg
Pantothensyre: 6 mg

Hvor findes det?

Den anbefalede mængde af hvert af de forskellige vitaminer og mineraler kan opnås ved at spise en varieret kost med 5-6 portioner frugt og grøntsager, ½ liter mejeriprodukter og flere fuldkornsprodukter om dagen samt fisk 2 gange om ugen. Ældre mennesker med nedsat appetit, eller gravide kan have særlige behov.

Artikler