Skip to main content

Omega-3

Omega-3 fiskeolie vedligeholder hjerne- og hjertefunktionen og bidrager til vedligeholdelsen af et normalt syn. Som gravid er omega-3 vigtigt for dit fosters normale udvikling.

Hørfrøoliebillede

Hvad gør omega-3?

  • DHA bidrager til at vedligeholde en normal hjernefunktion hos voksne og normal udvikling af hjernen hos ammende børn og fosteret*
  • DHA & EPA bidrager til en normal hjertefunktion*
  • DHA bidrager til at vedligeholde et normalt syn hos voksne og normal udvikling af øjet hos ammende børn og fosteret*

Hjernen

Allerede når du er gravid og når du ammer er det vigtigt at indtage tilstrækkelig fiskeolie (DHA), så hjernen hos fostret og det ammende barn får en normal udvikling. DHA er en del af cellevæggene i hjernen og bidrager til at vedligeholde en normal hjernefunktion. Gennem hele livet bidrager fiskeolie (DHA) til normal hjernefunktion.

Hjertet

Omega-3 fedtsyrerne DHA og EPA i fiskeolie bidrager også til en normal funktion af hjertet grundet en række forskellige mekanismer.

Syn

DHA fra fiskeolie findes i den del af øjet, der registrerer billeder og sender dem til hjernen. Derfor er DHA vigtig for normal udvikling af øjet hos fostret og ammende børn. Gennem hele livet bidrager DHA til vedligeholdelse af et normalt syn.

Hvad er DHA og EPA?

DHA og EPA er de anerkendte næringsstoffer, der giver de gavnlige virkninger fra fiskeolie. Ligesom de fleste vegetabilske olier er fiskeolie flydende ved stuetemperatur, hvilket betyder at fedtsyrer i fiskeolie er umættede. DHA og EPA er en særlig slags umættede fedtsyrer, som også kaldes omega-3 fedtsyrer. Disse findes i fiskeolie. Deres struktur er forskellig fra fedtsyrer, der findes i smør og vegetabilske olier. En anden form for omega-3, ALA, kan man finde i vegetabilske olier. ALAs struktur er kortere og skal derfor forlænges af kroppen for at have den samme virkning som DHA og EPA. Den menneskelige krop er ikke særlig god til at foretage denne forlængelse. Dette er en af grundene til, at vi anbefales at spise fed fisk eller fiskeolie for at få rigeligt med DHA og EPA. Deres strukturelle længde kombineret med deres evne til at være flydende gør dem perfekte til at bidrage til at opretholde den korrekte funktion af hjernecellerne.

Hvordan får man omega-3?

Fiskeolie og de vigtige omega-3 fedtsyrer DHA og EPA fås kun i væsentlige mængder fra fed fisk, såsom laks, makrel og sild. Du kan få den anbefalede mængde fiskeolie (EPA og DHA) ved at spise fisk til aftensmad to gange om ugen, hvilket også er anbefalet af myndighederne.

Den mængde fiskeolie du får fra din kost er i høj grad afhængig af hvor meget fisk du spiser. En undersøgelse viser at dem som spiser fisk dagligt i gennemsnit får 180 mg DHA og 130 mg EPA,mens dem der ikke spiser fisk kun får 20 mg DHA og 20 mg EPA.>/p>

*Den europæiske fødevaresikkerheds autoritet (EFSA) har foreslået at det anbefalede daglige indtag af DHA og EPA for voksne skal ligge på 250 mg. For at opnå den gavnlige virkning som fiskeolie har på hjertet, hjernen og synet, skal den daglige mængde ligge på 250 mg af enten DHA eller en kombination af DHA og EPA. For gravide og ammende gælder at de gavnlige effekter fra fiskeolie opnås ved et indtag på 200 mg DHA i tillæg til det anbefalede indtag på 250 mg DHA og EPA for voksne.

Kilder til Omega-3 Fatty Acids

Hørfrøoliebillede

Hørfrøolie

Laksebillede

Laks

shrimp image

Sild

Omega-3 bidrager til

heart icon

Sundt hjerte

Hjernesundhed

Sund hjerne

Artikler

Læs om andre vitaminer & mineraler

E

Vitamin E

Bidrager til:

eye icon
heart icon
Ikonimmunitet

B6

Vitamin B6

Bidrager til:

Energi
heart icon
brain icon